Prijava / Registracija

Kristinino životinjsko carstvo

Kristinino životinjsko carstvo

Kristinu znate sa Prvog programa Radio televizije Srbije, a mi vam predstvaljamo njeno životinjsko carstvo – Francusku pudlu Ninu, Bišona Mimi i mačku Zocu

 

Kako i kada su Nina, Mimi i Zoca došle u tvoj dom?

Dok sam živela u Novom Sadu živela sam sa roditeljim a i već tada imala dva psa i mačku. Naš jedini pudlan je bio mnogo, hm… Pa, trebala mu je ženka. Da li smo oglas da nam hitno treba devojka za pudlana i doveli su nam Ninu. Kad sam je videla, počela sam sama da skupljam pare da je kupim, jer moji nisu hteli da kupe trećeg psa. Tako je Nina postal moj prvi pas.

Kad su stigli Mimi i Zoca?

Kada je Nina već imala devet godina, na Fejsbuku sam videla fotografiju male mačke na drvetu koja je imala neku groznicu na njušci. Mršavu i rahitičnu. Nazvala sam da se raspitam, dala svoju adresu i iste večeri su doveli Zocu.

Kako su se slagale Nina i Zoca?

Bilo je naporno. Nismo spavali nekih mesec dana.  Nina nije baš bila druželjubiva, pa se Zoca zbog toga osećala mnogo loše,  pravila je haos po stanu.  Zoca je tražila pažnju, a Nina joj nije dozvoljavala ni da spava, nije mogla da je podnese.

A Mimi?

Mimi je kupila moja mama. Kad su se Zocai Mimi upoznale to je bila ljubav na prvi pogled kakvu nikad nisam videla. Od tada su stalno zajedno, kad bismo ih razdvojile, bile su u deprsiji. U jednom momentu sam rešila da tu depresiju prekinem i rekla mami da ako mogu da imam dveživotinje, mogu i tri. Od tada Mimi živi sa nama.

Kako je proteklo prvih mesec dana sa mačkom i dva psa u stanu?

Nije bilo problema, Nina se smirila kad je Mimi došla. Postala je druželjubivija. Mim i ne možeš da ne voliš, dok Nina ima karakter. Zato je i volim, kao čovek je. Ona i dan danas ignoriše Zocu, tako da je Mimi ta koja ih povezuje.

Zahtevan posao i tri kućna ljubimca, kako sve stižeš?

Zocu vodim svuda sa sobom kad god mogu. Ona nije mačka, ponaša se kao pas, poprimila je osobine njih dve. Ne ostavljam je nikad samu duže od dva dana.

Koliko ste najduže bile razdvojene?

Nina je jednom ostala sama šesnaest sati kad sam snimala seriju, i razbolela se. Od tuge.

Čime ih hraniš?

Ninu sam jedva nagovorila da jede brikete. A Mimi jede sve, ona nam je najdeblja. Pokušavam da ih hranim raznovrsnom hranom. Ranije sam kuvala, ali sam Nini pokvarila floru na koži, tako da sam prestala da im dajem pravo meso.  Zoca ne pije mleko i ne jede meso, jako je izbirljiva, ozbirom da je iz kontejnera (smeh).

Kako održavaš higijenu?

Srećom, Mimi i Nina se ne linjaju mnogo,  ali se Zoca linja. Četkam je svakog dana. Imaju jedan trosed koji je samo njihov,  koji urnišu. Idu kod frizera na svaka tri meseca.

Omiljena ruta za šetnju?

Obližnji parkić je omiljena destinacija, kad nema kiše.

Kakve su sa drugim životinjama?

Nina ne voli nikoga, u fazonu je nemoj da ides mojom ulicom. A Mimi svi vole i ona voli sve.

Kažeš da bi svima savetovala da udomi životinju.

Svima. Ja obožavam životinje. Životinje čoveka čine plemenitim. Nemaju zadnju misao, sve što rade,  rade insinktivno. Usvojene životinje su zahvalne i nežne. To je nešto što morate da osetite. Zoca je bila na Ketvikendu na Sajmu , gde je udomljeno devedeset mačaka,  a nju niko nije hteo. Videla sam je tek posle nekoliko dana i nazvala ih. Dobro je da je niko nije hteo, tako je došla meni. Svako nađe životinju za sebe.

Razgovarao Apetit
Fotograf: Nada Todorović