Prijava / Registracija

JBL BioNitrat Ex, visoko učinkovit biološki filter materijal za uklanjanje nitrata - 1 kom

3.790,00 RSD

Automatska dostava
Čekirajte ovu opciju i zatim odabrati vremenski period dostave ovog proizvoda proizvoda. Više informacija ovde.x

poručite telefonom
+ 381 (0)60 5111 250

JBL BioNitrat Ex
Visoko učinkovit biološki filter materijal za uklanjanje nitrata

Kontroliše rast algi i poboljšava životne uslove akvarijuma razbijanjem nitrata. Biološka denitrifikacija je redukcija nitrata u azot preko bakterija. JBL BioNitratEX sastoji se od malih kuglica koje sadrže hranjive supstance za bakterije i tako podstiču naseljavanje denitrificirajućih bakterija koje su prisutne u svakom akvarijumu u velikom broju. Mrežasta vrećica oko filter materijala ograničava protok vode i na taj način osigurava ispravnu brzinu protoka unutar vrećice. Ishod je željeni okoliš siromašan kiseonikom. Vrećica nikada ne sme biti otvorena. 

Korišćenje u slatkovodnom akvarijumu: postavite mrežastu vrećicu kao poslednji medijum filtriranja u akvarijumskom filtru. Ukoliko je potrebno nekoliko vrećica, prvo stavite jednu, nakon nedelju dana drugu, itd.. Za akvarijume s normalnim ribljim fondom (maks. 1 cm ribe po litri vode), jedna vrećica za 50 litara vode bi trebala biti dostatna; u akvarijima s većom gustoćom ribljeg fonda, jedna vrećica je dovoljna za 30 litara vode. jedno pakiranje je dovoljno za 120 do 200 litara vode. Nakon aktivacijske faze od 2 do 3 tjedna, materijal dostiže krajnju bakterijsku kolonizaciju i počinje se razvijati puni efekt. Povremeno se unutar vrećice nakupi mala količina plina koji oslobodite laganim pritiskanjem vrećice. Neugodan miris je potpuno bezopasan i ne ugrožava život u akvariju. Ne ispirite vrećicu. U rijetkim slučajevima moguće je zamućenje vode za vrijeme aktivacijske faze. To se jednostavno otklanja kratkim filtriranjem s JBL Carbomec activ-om. Prekomjernu razinu nitrata (50 mg/l i više) potrebno je reducirati promjenom vode ili korištenjem ionskog izmjenjivača. 

Korišćenje u morskom akvarijumu: BioNitratEx pogodan je za korištenje u morskom akvariju. Koristite kao što je opisano za slatkovodne akvarije ali dodajte jedan sloj aktivnog ugljena (JBL Carbomec ultra) BioNitratEx-u u filtar kako bi izbjegli ispiranje hranjivih tvari i kako bi izbjegli zamućivanje vode za vrijeme aktivacijske faze. Prekomjernu razinu nitrata (50 mg/l i više) potrebno je reducirati na primjeren način (promjena vode).

Trajanje učinka: do 12 mjeseci u akvarijima normalne gustoće ribljeg fonda (1 cm ribe po litri vode). 

Kontrola vode: koristite JBL Nitrate Test Set NO3 

Napomena: uklanjanje nitrata iz akvarijumske vode ne može u potpunosti zamijeniti redovnu djelomičnu promjenu vode. Jedino može produljiti intervale zamjene vode. Uz korištenje JBL BioNitratEX-a preporučamo zamjenu otprilike 20% akvarijumske vode svaki mesec. To je neophodno da bi se spriječilo obogaćivanje štetnicima i ostalim sredstvima. 

Sastav: 4 mrežaste vrećice za 30-50 litara (po vrećici) vode ovisno o gustoći ribljeg fonda. 

Rok trajanja: neograničeno. 

Poreklo proizvoda: Neuhofen, Nemačka

* Slike proizvoda su informativnog karaktera.
** Za podatke o proizvodu, merodavan je opisni tekst istog.