Prijava / Registracija

Irina Vukotić: Papi je Iskrin pas o kome ja brinem

Irina Vukotić: Papi je Iskrin pas o kome ja brinem

Iako je poznata voditeljka, Irina Vukotić oduvek volela životinje, to se ne može porediti sa nestvarnom ljubavlju koju prema životinjama oseća njena ćerka Iskra. Sa nepunih godinu dana Iskra je bez straha prilazila dogama i mazila ih, a kada je kao kućne ljubimce počela da gaji paukove Persu i Duleta, Irina je odlučila da je vreme da nabave psa.

Kako je Papi došla u vaš život?

Papi je došla u septembru, pre godinu i po dana, a planirana je mnogo pre toga. Kada smo Iskra i ja odlučile da nabavimo psa, raspitale smo se i dobile savet da je bišon pravi pas za nju i zaista je tako jer su bišoni druželjubivi, razdragani i odlični za decu.

Ko je birao ime za novog ljubimca?

Letovale smo na Adi Bojani sa velikim društvom, a između ostalih je tu bila moja drugarica Beka koja obožava životinje, spašava ih iz azila, vodi lutalice kod veterinara i slično. Ona je sa Iskrom i njenom drugaricom Dunjom pronašla štence o kojima su brinule celo leto, vodile ih u Ulcinj kod veterinara, čistile od glista i za dvadeset dana letovanja su se Iskra i Dunja okupale možda tri puta jer su o štencima brinule dan i noć i jedva prihvatile da se u Beograd vraćamo bez njih. Među štencima je bila jedna Iskri omiljena ženka koju je nazvala Papi, tako da koji god pas da je došao posle, morao je tako da se zove.

Dakle, Papi je zapravo Iskrin pas i ona brine o njemu?

Tako je trebalo da bude, ali naravno da više ja brinem o psu. Kada joj zapretim da Papi na neko vreme ide kod tetke ili deke, ona to ne dozvoljava i taj dan sve radi za Papi, ali već sutra sve zaboravi i sve u krug. Ali meni u suštini to ne smeta jer psi jesu obaveza, ali i velika ljubav. Baš kao i deca, psi iziskuju i vreme i posvećenost, ali pružaju neizmernu ljubav.

Imajući u vidu da živite u stanu, da li to predstavlja problem za psa?

Bišon je kućni pas. Ja obožavam labradore i volela bih da imam labradora, ali takav pas zahteva dvorište, slobodu i šetnju, to su ozbiljni psi. Papi je drugačiji pas, u šali kažemo da je ona pas na baterije. Ako provede dan napolju, kad se vratimo kući ona dugo spava i zaista sa njom nemamo nikakvih problema.

Ko je čuva kada obe imate obaveze?

Niko. Čuva se sama. Prve nedelje kad smo je dobili sam otišla na posao i posle sat i po vremena sam morala da se vratim kući, toliko mi je bilo teško jer je cvilela kad sam odlazila. Međutim u prve dve nedelje na šta navikneš psa, to im ostane. Ja sam u mnogim stvarima i pogrešila, jer je recimo nisam naučila da ide bez povoca, ili da recimo strpljivo sačeka ispred prodavnice dok sam u kupovini, ali šta je tu je.

Psu je svakako teško da se uklopi u novo okruženje, ali kako izgleda privikavanje vlasnika na novog ljubimca?

Prvu noć kad je Papi došla u naš dom, sećam se da nisam spavala isto kao kad sam rodila Iskru, jer je ona bila veoma uplašena i stajala pored kreveta. Imala je tada tri meseca i bila je sa bratom i sestrom u leglu od kojih se odvojila, pa joj je sve bilo neobično. Sutradan sam otišla u prodavnicu za kućne ljubimce i pokupovala joj sve što sam ugledala, iako joj sve to nije ni potrebno. Baš kao i kad dobiješ dete -treba neko da te posavetuje.

Da li ima svoj kutak za spavanje ili spava sa tobom u krevetu?

Iako mnogi dozvoljavaju da im pas spava na jastuku, meni je to ipak preterano. Može da spava u mom krevetu, ali kod nogu, mada više voli da spava sa Iskrom - ona joj je omiljeniji lik, a ja sam autoritet.

Šta najviše voli da jede?

Voli da jede sve! Obožava gulaše, granule, ali najslađe joj je da joj neko od nas da deo svog ručka. Ja to ne volim i stvarno pazim i da po kući ne ostaje hrana koju bi ona mogla da pronađe i pojede, ali kada stane pored stola za vreme ručka i uporno moli pogledom za zalogaj, teško joj ko odoli.

Čime se najčešće igra?

Ima puno igračaka. Omiljena joj je neka cucla koju smo joj davno kupile, a plišanim igračkama voli da izgrize oči pa to izgleda strašno. Inače ne grize stvari po kući, mada mi je jednom umalo uništila cipele!Izgrizla je štiklu, pa sam bila jako ljuta, ali obućar je uspeo da ih spase.

Kako je kažnjavaš kad tako nešto zabrlja?

Samo joj podviknem „Šta si to uradila?“ i ona onda pobegene ispod kreveta i čeka dok ne čuje neki umilniji ton. Zapravo na ton najviše reaguje i na način na koji joj se obraćamo.

 

Lenka Gatić